Tonik Hati (Liver Tonic) Al-Jabbar

Tuesday, July 28, 2009

Kaffir Lime : Limau Purut

Limau Purut : Citrus hystrix DC

Pengenalan

Limau Purut (Citrus hystrix DC), tanaman saka ini berasal dari Asia dan telah ditanam di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Habitatnya ialah di kawasan subur yang bersaliran baik dan banyak ditanam disekitar rumah sahaja. Kulit buah limau purut adalah berkedut, tebal, dan isinya tidak berapa berair. Tumbesaran pokok adalah perlahan berbanding dengan spesies limau lain. Ketinggiannya boleh mencapai sehingga 30 m. Daunnya yang bersayap memberi gambaran dua helai daun yang dicantumkan hujung ke hujung.

Nama-nama lain baginya adalah Limau purut (Melayu), Jerut Purut (Indonesia), Bai makrut (Thailand), Keiffer lime; Kafir lime (Inggeris). Tergolong dalam famili Rutaceae.

Khasiat dan kegunaan

Daun limau purut banyak digunakan dalam masakan seperti tom yam kerana bau dan rasanya yang unik. Ia juga digunakan sebagai ramuan ubatan dan juga bahan untuk mandi wap. Selain berkesan sebagai penggalak antitumor atau pencegah kanser, limau purut juga boleh digunakan untuk mencuci rambut dan mulut serta boleh membunuh pacat. Ekstrak minyak patinya boleh digunakan sebagai aromatherapi, nutraseutikal dan produk penjagaan diri. Limau purut juga berupaya merawat luka, lebam dan gigitan serangga berbisa serta merangsang perjalanan darah.

sumber: MARDI

1 comment:

Abang Pian said...

Sedia membekal daun dan buah limau purut. Kami ada l/k 1600 pokok limau purut. Contact no 012 2063732 atau sofian11169@yahoo.com

Post a Comment