Tonik Hati (Liver Tonic) Al-Jabbar

Monday, July 27, 2009

Pati Minyak Serai Makan: Cymbopogen citratus DC

Serai Makan : Cymbopogen citratus DC

Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Poales
Famili: Poaceae
Genus: Cymbopogan


Spesis:
Cymbopogon ambiguus – Rumput berbau lemon Australia (pokok asli Australia)
Cymbopogon bombycinus – Rumput Minyak Sutera (pokok asli Australia)
Cymbopogon citratus – Rumput Lemon
Cymbopogon citriodora – Rumput Lemon India Barat
Cymbopogon flexuosus – Rumput Lemon India Timur
Cymbopogon martini
Cymbopogon nardus – Rumput Citronella
Cymbopogon obtectus – Rumput biji sutera (pokok asli Australia)
Cymbopogon procerus (pokok asli Australia)
Cymbopogon schoenanthus
Cymbopogon winterianus – Rumput Citronella

Pengenalan


Tanaman serai makan (Cymbopogen citratus) dilaporkan berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan Tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala dan China. Di Malaysia khususnya, serai makan banyak di tanam sebagai tanaman dapur. Batangnya dituai untuk kegunaan segar sebagai perisa dalam masakan. Serai makan ialah sejenis tanaman rumput yang beraroma dan mempunyai rimbunan daun yang lebat. Pada setiap rumpun terdapat banyak batang yang tumbuh daripada rizom. Batangnya berwarna putih keunguan atau kemerahan. Daunnya tirus, melampai, panjangnya 60−100 cm dan lebar 1.0−1.5 cm. Ia berwarna hijau muda, kesat dengan urat yang selari. Serai makan jarang didapati berbunga di Malaysia.

Nama-nama lain baginya adalah Sereh makan (Indonesia), Takrai (Thailand) Lemongrass (Inggeris). Ia tergolong dalam famili Graminae.

Khasiat dan kegunaan

Di Malaysia, serai makan terutama batangnya digunakan sebagai bahan perisa dalam masakan tradisional seperti masakan rendang, tomyam, kerabu, masak lemak cili padi dan asam pedas. Aroma dan rasanya yang unik dapat menambahkan keenakan masakan dan meningkatkan selera.

Di sesetengah negara, serai makan diusahakan khas untuk pengeluaran minyak pati. Minyak pati serai makan berwarna kuning hingga coklat kemerahan dan berbau limau atau `lemon’. Minyak ini terdiri daripada beberapa sebatian dan kandungan utamanya ialah sitral iaitu sejenis aldehide. Peratusan sitral dalam minyak pati serai makan adalah antara 65% hingga 85%. Sebatian-sebatian lain yang menpunyai lebih rendah peratusannya termasuklah linalol, geraniol, citronellal, citronellol, farnesol, farnesal, limonene dan nerol.

Minyak pati serai makan diguna sebagai pewangi sabun, bahan pencuci, syampu dan produk lain.. Walau bagaimanapun sebahagian besar daripadanya digunakan untuk mendapatkan sitral (secara isolasi fizikal) dan ionones (secara tindak balas kimia terhadap sitral).

Sumber: MARDI

No comments:

Post a Comment